събота, 30 април 2011 г.

Трети ден от Фестивала на българското образование

По време на третия ден на Фестивала в зала 4 на НДК се проведоха две интересни събития.
В 10 часа започна обсъждането на проблемите свързани с необходимостта от реформа в българското образование организирано от „Диалог за бъдещето”, което е гражданска инициатива за определяне на обществените изисквания и стратегии за фундаментална реформа на българската образователната система.
Беше използвана техниката отворено пространство, за да се обсъди темата "Образованието - промяната, която случвам".
Участваха учители, психолози, директори на училища, родители, ученици, представители на неправителствени организации, работещи в областта на образованието, преподаватели във висши учебни заведения.

От 14 часа в същата зала беше проведено обсъждане на проект "Филиповци". Представители на местната общност, 103 основно училище, неправителствени организации, ученици и родители, а също така и представители на бизнеса споделиха своите очаквания, надежди и идеи как може да се реализира един образователен проект, който да бъде пилотен за промяна на модела за образователна и социална интеграция, чрез включване на всички заинтересовани страни.

петък, 29 април 2011 г.

Втори ден от Фестивала на българското образование


Духовият оркестър на Първа английска езикова гимназия на откритата сцена пред НДК.


Спортните федерации се представят в отделни палатки.


Малки гимнастици показват своите умения.


Демонстрации по кендо.


Певици от училището в Широка лъка.



Щандове на участниците.

четвъртък, 28 април 2011 г.

Къде е министърът на образованието?

Днес в София в Националния дворец на културата беше открит Фестивала на българското образование, който се провежда за шеста поредна година.
Изненадващо и много странно беше отсъствието на представител на Министерството на образованието, младежта и науката. Срамно беше изчитането на протоколното приветствие на министъра на образованието от водещите на откриването в присъствието на официалните лица от Министерството на спорта в лицето на министър Свилен Нейков, главния секретар и началника на кабинета му, председателя на Българския олимпийски комитет г-жа Стефка Костадинова, кмета на столицата - г-жа Йорданка Фандъкова и зам. кмета по образованието г-н Христо Ангеличин, посланика на Република Румъния Н. пр. Антон Пакурецу и много други гости.
Присъствието на представителите на спортното министерство беше свързано с протичащата в рамките на Фестивала Национална спортна панорама.
В първия ден на Фестивала се проведе обсъждане на проблема за необходимостта от реформа на българското образование организирано от Диалог за бъдещето.
Макар че това е Фестивал на българското образование липсата на интерес от страна на ангажираното с тази проблематика министерство е доста показателна. Тя е поредното доказателство на тезата, че държавните институции не се интересуват от работата на гражданските организации като това важи с особена сила в образователната сфера.

петък, 22 април 2011 г.

В Бачковския манастир преди Великден



неделя, 17 април 2011 г.

Отиде си доц. д-р Димитър Кръстев Димитров от ЮЗУ


Днес завинаги ни напусна Митьо!
Поклон през светлата му памет!

петък, 8 април 2011 г.

Трети ден в Париж

четвъртък, 7 април 2011 г.

На консултативна среща в ЮНЕСКО



На 7 април в Париж в сградата на ЮНЕСКО се проведе консултативна среща посветена на проблемите на образованието на ромските деца.
Срещата беше открита от г-жа Ирина Бокова - генерален секретар на ЮНЕСКО.
Присъстваха представители на Съвета на Европа, Европейската комисия и на осем страни от Европа, в които има проблеми с образователната интеграция на ромските деца и ученици.

сряда, 6 април 2011 г.

Разходка из Париж

вторник, 5 април 2011 г.

Победители в конкурса на "АРЕТЕ"

Първа награда за есе в категорията за ученици получи Изабел Христова от гр. Силистра, а в категорията за студенти - Галина Николова от гр. Кюстендил.
Двете момичета получиха награди и овации по време на семинара на тема:„МЛАДИТЕ РОМИ - ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПЕРСПЕКТИВИ“, който се проведе на 5 и 6 април 2011 г. в хотел „Света София“ в гр. София.