петък, 29 март 2013 г.

Среща със студенти в ЮЗУ

На 28 март 2013 г. в зала 481 на Корпус 1 на ЮЗУ "Неофит Рилски" се проведе среща със студенти-роми от ЮЗУ "Неофит Рилски". На нея присъстваха 15 студенти и трима преподаватели. Целта на срещата беше създаването на група за подкрепа и стартиране на менторската програма, в която се включиха 12 студенти и 6 преподаватели.


неделя, 24 март 2013 г.

Срещи с кандидат-студенти в Бяла Слатина и Шумен през месец март

На 18 март 2013 г. в ОУ "Христо Смирненски" в град Бяла Слатина се проведе среща с кандидат-студенти от ромски произход. На срещата присъстваха 18 кандидат-студенти и трима студенти - 1 от ВТУ и двама от ЮЗУ Основната група към момента са ученици в 11 и 12, от три СОУ в гр. Бяла Слатина, но има и няколко дипломирани с интерес към висшето образование, от които 11 момичета и 7 момчета. В обратната връзка участниците споделиха, че са получили полезна информация за това, какво е нужно да знае един студент и кандидат-студент, информация за фондациите и какво предлагат; за специалностите и университетите, в които може да се учи, задълженията на студента, стипендии, съвети и мн. други. 



 На 20 март беше срещата в град Шумен. Тя се реализира със съдействието на СНЦ "Етнотолеранс" и Народно читалище  тилиян Чилингиров", което беше и наш домакин. На срещата присъстваха 25 кандидат-студенти и 5 студенти, които споделиха своя успешен опит от обучение в Шуменския университет.

четвъртък, 21 март 2013 г.

Включване на студенти от РУ "Ангел Кънчев" и ШУ "Епископ Константин Преславски" в менторската програма

На 18 март в централната сграда на РУ "Ангел Кънчев" с любезното съдействие на ректорското ръководство се проведе срещата със студентите от ромски произход и техните потенциални ментори. В резултат от възникналите обсъждания 12 студенти имат своите ментори.
Подобна среща с подкрепата на Ректора  на ШУ "Епископ Константин Преславски"- проф. дпн Маргарита Георгиева се проведе на 21 март в Корпус 2. В срещата участваха студенти от различни факултети - педагогическия, за природни науки, за хуманитарни науки и техническия. Те с интерес и желание се включиха в програмата и шестима вече имат свои ментори.

сряда, 20 март 2013 г.

Utilizing the Capacity of the Roma Community

В брой 4, 1/2013 на списание The Learning Teacher Magazine, което се издава в Швеция представих дейността на Младежка фондация "Арете" . 
Можете да прочетете статията ТУК на стр. 10 и 11.

неделя, 17 март 2013 г.

Срещи със студенти от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий"



На 20 февруари в град Плевен се проведе среща със студентите-роми от Педагогическия колеж към ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Те проявиха интерес към възможностите да продължат образованието си в магистърски програми и четирима от тях си избраха ментори.
На 21 февруари 2013 г.  в зала 30 на Младежкия дом към община Велико Търново, с любезното съдействие и домакинство на Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" студенти-роми от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" бяха запознати с възможностите за включване в менторската програма на Младежка фондация "Арете" и осем от тях проявиха желание да имат свои ментори.

На 14 март се проведе срещата със студентите от Филиала във Враца. На нея присъствалите студенти се запознаха с предимствата на менторската програма и шестима от тях вече имат своите ментори.

понеделник, 11 март 2013 г.

Лондон през март



От 1 до 10 март 2013г. имах възможност за трети път да се наслаждавам  на забележителностите на Лондон - площадите Пикадили с фонтана на Ерос и Трафалгар с колоната на адмирал Нелсън, Окото, Сградата на парламента и Биг Бен, Катедралата Сейнт Пол, централните улици, Тауър Бридж и още много красиви места.