четвъртък, 15 декември 2011 г.

Семинар с учители в Оряхово



На 14. 12. проведох семинар с учителите от СОУ "Христо Ботев" в град Оряхово посветен на темата за педагогическата и интеркултурната комуникативна компетентост на учителя.
С активното участие на учителите обсъдихме проблемите на педагогическата работа в мултикултурната класна стая и затрудненията при работа с ученици-роми, които живеят в непълни семейства и без родителски контрол.
Участниците в семинара споделиха своите трудности, но и своите постижения при реализацията си в трудната и не особено благодатна в днешно време педагогическа професия.

вторник, 13 декември 2011 г.

За предизвикателствата при обучението на възрастни

Във връзка с работата ми в М3College отговорих на няколко въпроса, свързани с обучението на студенти и други категории обучаеми. Това ма накара да се замисля за трудностите, с които се сблъскват преподавателите и учещите в хода на съвместната им работа и най-вече за ролята на мотивацията като фактор предопределящ в голяма степен успеха в учебната дейност.

неделя, 11 декември 2011 г.

Семинар с учители в с. Върбина



На 10.12. проведох семинар с учителите от СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" от село Върбина и тези от ОУ "Васил Левски" от село Боровина. Това са две малки училища закътани в сърцето на Родопите. Първото е средищно, а второто защитено.
Темите, които обсъждахме бяха свързани с работата по образователни проекти.


петък, 9 декември 2011 г.

Излезе вторият брой на "Реторика и комуникация"

На 08.12. излезе вторият брой на електронното научно списание "Реторика и комуникация"
В рубриката, за която аз отговарям - "Педагогика и комуникация" са представени три статии.

четвъртък, 8 декември 2011 г.

Да съчетаем полезното с приятното в Зимната педагогическа академия

Сдружение "Професионален форум за образованието", след успешните летни педагогически академии, организира Зимна педагогическа академия. Тя ще се проведе от 3 до 7 януари 2012 година във Велинград.
В програмата са включени два семинара, които ще имам удоволствието да водя: ПЕДАГОГИЧЕСКИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА РАБОТА В МУЛТИКУЛТУРНА СРЕДА и ВИРТУАЛНИ ПЕДАГОГИЧЕСКИ КОМУНИКАЦИИ.

сряда, 7 декември 2011 г.

Семинар на тема: "ЗАЕДНО НАПРЕД КЪМ ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО“



На 5 и 6 декември 2011 година в хотел „Рила“ в град София Младежка фондация "Арете" - България проведе семинар на тема: "ЗАЕДНО НАПРЕД КЪМ ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО“.
В работата му взеха участие младежи и девойки с ромски произход от цялата страна. Една част от участниците са били в летните лагерите проведени под мотото "Заедно напред".
През първия ден на семинара те търсиха отговори на въпросите: Какво означава доброволчеството и как се изграждат знания за доброволческа дейност? Как и защо да участвам в различни младежки кампании и инициативи? Какво е активно включване в обществения и социален живот? Как се работи в младежка мрежа? Как да се включим в младежка мрежа?
Лектори бяха: Емил Методиев и Владислав Петков от Фондация С.Е.Г.А. - София.

Във втория ден под ръководството на Миглена Йорданова - програмен ръководител на Програма „Заедно Напред“ към Младежка фондация „Арете“ - България и с мое участие проведохме обсъждане на проблемите, с които се сблъскват и младите хора и начините за тяхното разрешване.
От страна на участниците бяха направени много конкретни предложения и бе подготвен план за работа на младежката мрежа към Младежка фондация „Арете“ за следващата година.

събота, 3 декември 2011 г.

Семинар с учители в Porriño (Испания)












Като част от работата по разпространение на резултатите от проекта: Romaninet - a multimedia romani course for promoting linguistic diversity and improving social dialogue на 02.12. 2011 г. проведохме семинар с учители в град Porriño, откъдето са две от партньорските организации: Ribeira do Louro Secondary School и Asesoramiento, Tecnología e Investigación S.L.