петък, 14 септември 2012 г.

Дискусия на тема: Какво постигна образователната интеграция на ромските деца в България?

27 септември (четвъртък) 2012, 18.30 ч.  В Червената  зала на Центъра за култура и дебат „Червената къща”на ул. Любен Каравелов № 15

 Българският Хелзинкски Комитет и Центърът за култура и дебат „Червената къща” представят:
Какво постигна образователната интеграция на ромските деца в България?дискусия, последвана от прожекция на филма „Нашето училище” (САЩ/Швейцария/Румъния, 2011, 94 мин.; реж. Мона Никоара, Мируна Кока-Козма)
В последните десет години образователната интеграция е в центъра на политиките към ромите в цяла Източна Европа. Започнала в България като инициатива на няколко неправителствени организации, към 2005 десегрегацията става част от правителствените стратегии, изгражда се център за интеграция на децата от етнически малцинства, а процесът на десегрегация влиза като отделно направление по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” от структурните фондове на ЕС. След присъединяването на България към ЕС обаче правителствените политики правят завой, образователната интеграция отново губи приоритета си, а няколко ромски неправителствени организации са обвинени в корупция. След осъществените десеграционни проекти, които засегнаха хиляди ромски деца, провеждаме разговор в опит за равносметка какво е постигнато и какви са резултатите? Каква ще бъде ролята на държавата оттук нататък и могат ли проектите да продължат без сериозен държавен ангажимент? С участието на участници в процеса на образователна интеграция, анализатори, експерти.

Няма коментари: