неделя, 26 май 2013 г.

Кен Робинсън за разнообразието, любознателността и творчеството



Това е третата реч на Кен Робинсън пред TED, която ме впечатлява не само с умението му да завладява аудиторията като оратор, но преди всички със способността му да дава вярна диагноза за състоянието на съвременните образователни системи.

През последните дни, свързани с празнуването на 24 май, имах малко повече време да чета и пиша, и най-вече да мисля. Един от проблемите върху, който ръзсъждавах е как да направим училището привлекателно място за учениците и как да направим така, че да им бъде интересно. Факт е, че в началните класове децата се чувстват комфортно, любознателността им ги води към открития и познавателни успехи. В прогимназията сложното учебно съдържание, новите предмети и най-вече новите учители действат стресиращо и демотивиращо. И логично част от учениците започват да отпадат, а други загубват интерес и посещават училище без да полагат усилия за преодоляване на обучителните трудности. 

Проблемът с отпадащите ученици е много сериозен в България. Официалните данни според Министерството на образованието, младежта и науката и Националния статистически институт са доста различни, но това не променя картината

Едно от нещата, което ме обнадежди, че съм на прав път в търсенето на решение на този проблем, е споделеното в речта за срещата с финландски образователни дейци. 

През януари миналата година заедно с Мария Донкова от Фондация "Пайдея" бяхме на конференция на остров Крит по нехен проект, свързан с ученето през целия живот. Там се запознахме с преподавателка по образователен мениджмънт от Университета в Тампере (Финландия). В един неформален разговор я попитахме: Как решавате проблема с отпадащите ученици? Първоначално тя ни погледна неразбиращо и ние побързаме да преформулираме въпроса, защото помислихме, че нещо с английския ни не е ясно, но се оказа, че затруднението идва от това, че такъв проблем при тях няма. Професорката ни обясни, че се работи индивидуално с учениците и не се допуска неизпълнение на закона за задължителното  образование. Потърсихме още отговори и попитахме за учителите - как се обучават, квалифицират, как преподават, какви заплати получават.

Отговорите ни разкриха тайната за успеха на финландското образование - много добре подбирани и подготвяни учители, висок социален престиж на професията, творческа свобода в класната стая, индивидуална работа с всеки ученик според неговите възможности и очаквания.

Слушайки речта на Кен Робинсън, получих потвърждение, че наистина в това се крие успехът на тази образователна система и се замислих за кой ли път: Защо това не може да се случи и при нас?!?!

4 коментара:

Анонимен каза...

Hello there I am sο glad I fοund your weblog, I really fοund you bу eггor,
while I was searching on Aol foг ѕοmething else, Nоnetheleѕs I аm hеre now and would juѕt
lіke to say mаny thanκs for a marvelous poѕt and a all rounԁ enjоyable blοg (Ι also love the thеme/design), I don�t have time tо read it all at the minute but I haνe
book-markеԁ it and also added youг RSЅ feeԁѕ,
so when I have time I will be back to read a lot mοre,
Plеase do keep up the great work.

my blog 24 hr Plumber Solihull

Анонимен каза...

Hey there are using Wordpress for youг
blog platform? I'm new to the blog world but I'm trying to get starteԁ and ѕet up my own.
Do you require any coԁing expertise
to mаkе your own blog? Any help would be really apprеciatеd!


Herе is my pаgе ... Lose Belly Fat Quick

Анонимен каза...

Hоwԁy! Τhis post couldn't be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

Here is my weblog - how to lose belly fat fast

Анонимен каза...

Fantastic goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I really like what you have acquired here, really like what you're stating and the way in which
you say it. You make it enjoyable and you still take care of to
keep it wise. I can not wait to read far more from you.
This is really a great site.

Feel free to visit my blog post - San Juan Catering