неделя, 15 ноември 2009 г.

Дискусия на тема: "Миграция и интеграция"




Вчера от 10 часа в зала 211 на Педагогическия факултет на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" се проведе дискусия на тема:"Миграция и интеграция".
Организатори на форума са: Европа директно, сдружение "Етнотолеранс" и Педагогически факултет.
Дискусията беше по повод 16 ноември - международния ден на толерантността. Такива дискусии се провеждат за трета поредна година в университета.
Участваха директори на училища от Шуменска, Търговищка и Разградска област, студенти от магистърската програма по Управление на образованието, университетски преподаватели.
Специален гост беше д-р Йосиф Нунев - държавен експерт в Дирекция "Образователна среда и образователна интеграция на МОМН"
Участниците обсъдиха проблемите на вътрешната и външната миграция и техните отражение върху училищните политики и практики.
Директорите на малки селски училище разказаха за своя опит в работа с деца, чийто родители са икономически мигранти в страни от Западна Европа.
Бяха споделени тревоги от очакваните мигрантски потоци от Африка и Азия.
Специално внимание беше отделено на темата за българите в чужбина, които извеждат своите деца, голяма част от които за съжаление не продължават образованието си там и имат сериозни трудности при интегрирането си в чуждите училища.
Беше повдигната и темата за децата на бежанците и на бесарабските българи, които се обучават в българското училище.

1 коментар:

lyd каза...

Здравейте! Ще се радвам ако посетите блога ми http://lydblog.wordpress.com/ и разгледате двата текста, които публикувах днес за проблемите на бежанците у нас. Може да представлява интерес за Вас.